احتمالا اسم دیپ فیک به گوشتان خورده باشد. یا به احتمال زیاد، ویدیو های ترند شده در فضا های مجازی را به خصوص اینستاگرام را دیده باشید؛ که از یک نرم افزار هوش مصنوعی برای تغییر چهره یا میکس چهره ها و یا میکس صداها روی خواننده های دیگر استفاده شده اند.
این هوش مصنوعی که در این راستا استفاده شده است، و طبق گفته ها هوش مصنوعی خطرناکی به حساب می آید، آن هم به دلیل جعل بسیار قوی چهره و صدا دیپ فیک نام گذاری شده، که در این مقاله به بررسی آن میپردازیم.
فهرست مطالب
دیپ فیک چیست؟
دیپ فیک یک تکنیک هوش مصنوعی است، که به تازگی ترند شده و سر تیتر خبر ها به جای ChatGpt و Dall-E شده است.
این تکنولوژی جدید در جهت جعل دقیق چهره و صدا بوجود آمده است. که پیش تر در یک سری از فیلم های سینمایی هالیوودی از آن استفاده شده است. این تکنولوژی اولین بار توسط شخصی به نام ایان گودفلو اختراع شد.
دیپ به معنای عمیق و فیک به معنای جعل است. یعنی جعل عمیق که مرز بین دوروغ و حقیقت را محو میکند. اما هستند شرکت هایی که سعی بر ساختن نرم افزار هایی دارند، که ویدیو و عکس های دیپ فیک را تشخیص میدهند. تا از خطرات این تکنولوژی در جهت سواستفاده بکاهند.
نحوه استفاده از فناوری دیپ فیک
فناوری دیپ فیک از هوش مصنوعی برای جعل تصاویر استفاده میکند. و از دو الگوریتم پیروی میکند. Generator یا مولد و discriminator یا متمایز کننده. الگوریتمGenerator درواقع داده های اولیه آموزشی را ایجاد میکند. الگوریتم discriminator هم برای تجزیه تحلیل این داده ها با واقعیت آن است، تا تفاوت هارا تشخیص دهد.
این دو الگوریتم باعث میشوند محتوایی ساخته شود، که با اصل آن تفاوت چندانی نداشته باشد. برای استفاده از دیپ فیک فقط کافیست نرم افزار های مخصوص آن را نسبت به خواسته هایتان دانلود کنید.
وبسایت deepfake web، اپلیکیشن Reface، اپلیکیشن Wombo Deepfake، اپلیکشن My heritage AI، اپلیکشن FaceApp، اپلیکیشن DeepFaceLab، اپلیکشن FaceMagic، اپلیکیشن Jiggy، اپلیکیشن lensa AI، اپلیکیشن Zao Deepfake
استفاده های دیپ فیک به صورت هست؟
همان طور که میدانید هر فناوری علاوه بر مزایایی که دارد در کنار معایب خود را هم دارد. همیشه هم افراد سودجو در صحنه برای سواستفاده از ابزار ها وجود دارند.
برای یادگیری و آموزش دیپ فیک منابعی در سر تا سر اینترنت در دسترس است، که میتوانید با دانلود آنها آموزش را فرا بگیرید.
استفاده های درست دیپ وب
شاخه هنر، ارائه خدمات پاسخگویی به تماس گیرندگان، پشتیبانی تلفنی، صنعت سرگرمی، تولید محتوای طنز، ارسال پیامک.
استفاده های نادرست از دیپ وب
دستکاری سهام، دستکاری اطلاعات و اخبار سیاسی، تقلب و جعل هویت افراد، شواهد دوروغین، باج گیری و آسیب به شهرت افراد معروف
فناوری های ضد دیپ فیک
همان طور که پیش تر گفتیم شرکت هایی وجود دارند که فناوری هایی در دست تولید دارند. به منظور جلوگیری از معایب و سواستفاده هایی که از طریق دیپ وب انجام میشوند.
CFDC کنسرسیومی است که در آمریکا با مشارکت با شرکت های به نامی چون فیسبوک، مایکروسافت و چند دانشگاه برتر دیگر است که در جهت توسعه فناوری و راه حل هایی برای شناسایی محتواهای دیپ وب میکوشد. از مهم ترین این فناوری ها sensity، Adobe، Microsoft، Operation Minerva، هستند.
فرق بین Shallowfake و Deepfake چیست؟
بحث دیگری که اینجا مطرح میشود این است که Shallowfake چیست؟ این فناوری تقریبا مانند دیپ فیک عمل میکند. با این تفاوت که از الگوریتم هایی که دیپ فیک استفاده میکند بهره نمیبرند. درعوض از نرم افزار های ویرایش ویدئو و تصویر برای ساخت محتوا استفاده میکند. تصاویری که اطلاعات گمراه کننده به همراه دارند به عنوان Shallowfake یا جعل های سطحی شناخته میشوند.
در چه صورت استفاده از دیپ وب غیرقانونی است؟
بعد از همه گفته ها و بررسی ها به این سوال میرسیم که آیا اصلا دیپ وب قانونی است؟ بله، اما تحت شرایطی قانونی است.
این فناوری در صورتی غیرقانونی تلقی میشود که استفاده از آن زیان آور باشد. مثل افترا زدن یا آزار های جنسی کودکان که در خارج از کشور همچین قانونی برای جلوگیری این سواستفاده ها وضع شده است اما در ایران هنوز قانونی مرتبط با این موضوع وجود ندارد.
در آخر جدا از خطرناک بودن پیش رفت این فناوری و سواستفاده افراد سودجو، این تکنولوژی به پیش رفت مثبت در خیلی از زمینه ها پرداخته و استفاده بشر از این تکنولوژی در بسیاری از زمینه ها مانند هنری مخصوصا در صنعت فیلم سازی کمک چشم گیری کرده است.